Dokonalá pohovka – tipy, jak vybrat pohovku

Zařídit si vlastní relaxační koutek je docela výzva.

Jak vybrat dokonalou pohovku?

Zařídit si vlastní relaxační koutek není malá výzva. Je to místo pro odpočinek, společenské setkávání a relaxaci. Centrem relaxačního koutku je samozřejmě pohovka nebo gauč, který musí splňovat řadu našich požadavků. Měla by být pohodlná a funkční, ladit tvarově i barevně s celým interiérem, a tak ji budou ochotně používat všichni členové rodiny i hosté! V tomto článku vám poradíme, jakou pohovku nebo gauč si vybrat, abyste na ní mohli každý den pohodlně odpočívat.

Jaký je rozdíl mezi pohovkou a gaučem?

Na úvod je třeba objasnit hlavní rozdíly mezi pohovkou a gaučem. Pohovka je kus nábytku, který slouží především k sezení. Sedací soupravy jsou obvykle nižší, rozlehlejší a měkčí. Svými oblými tvary dokonce vybízejí k tomu, abyste se na chvíli ponořili do jejich měkké náplně. Je pohovka polohovatelná? Ne, a to je hlavní rys, který ji odlišuje od pohovky nebo rozkládací pohovky. Tento kus nábytku nemá funkci spaní, slouží pouze jako sedátko. Vzhledem ke své funkci se pohovka nejlépe hodí do obývacího pokoje, pracovny a také do ložnice jako další kus nábytku pro odpočinek s dobrou knihou. Pohovka je ideální pro použití v malém bytě, protože nezabírá mnoho místa. Rozkládací pohovka, hovorově nazývaná také "rozkládací pohovka" nebo "rozkládací pohovka", je kus nábytku 2 v 1, který může sloužit jako přistýlka. To je obzvláště užitečné a funkční, pokud si chcete koupit rozkládací pohovku do malého bytu nebo pokud u vás často přespávají hosté. Je to také dobrá volba, když se ptáme, co je lepší: postel nebo pohovka? Pohovka bude přes den sloužit jako sedačka a v noci se promění v pohodlné a prostorné lůžko. Abychom si mohli vybrat správný kus sedacího nábytku, musíme si odpovědět na základní otázku: potřebujeme rozkládací pohovku nebo rozkládací pohovku. To je výchozí bod pro další úvahy při výběru ideálního produktu.

Charakteristika ideální pohovky

Hledání pohovky do obývacího pokoje nebo rozkládací pohovky do ložnice je obtížné. Je to dlouhodobá investice a jeden z nejdůležitějších kusů nábytku v celém domě. Každá pohovka a rozkládací pohovka musí být funkční, odolná, všestranná, vizuálně atraktivní a za dobrou cenu. Zde jsou charakteristiky ideální pohovky.

- účel - musíme zvážit, zda má být nábytek co nejfunkčnější a sloužit k sezení a ležení a zda na něm chceme mít možnost přespávat hosty. Nebo si chceme v ložnici místo postele sami postavit pohovku, abychom ušetřili místo? Jedná se o velmi zajímavou alternativu, o které se dozvíme více v samostatném příspěvku: "Postel nebo pohovka?" Pohovka si najde cestu i do obývacího pokoje nebo pracovny, kde bude působit jako dekorativní sedátko a dodá interiéru osobitý ráz.

- Velikost - velikost pohovky nebo rozkládací pohovky, pro kterou se rozhodnete, se řídí velikostí místnosti, do které ji hodláte umístit, a také počtem osob, které ji budou denně používat. Skvělým řešením pro malé obývací pokoje jsou kompaktní dvoumístné pohovky. Ve velkých interiérech je rozhodně větší manévrovací prostor. Nic nebrání tomu, abyste do jednoho obývacího pokoje umístili dvě pohovky - například jednu dvoumístnou a druhou třímístnou. Možností je mnoho. Ve studiích jsou naopak ideální rozkládací pohovky, které zabírají podstatně méně místa než samostatná postel a pohovka. Nákupu pohovky musí vždy předcházet pečlivé měření interiéru. (O tom, jak umístit pohovku do malého obývacího pokoje, si můžete přečíst v samostatném článku).

- barva a styl - ty jsou velmi individuální. V závislosti na stylu, který převládá nebo který chceme mít v našem interiéru, zvolíme barvu a tvar pohovky. Existují univerzální barvy, které se hodí téměř ke každému interiéru, například béžová, šedá a bílá. Existují také barvy, které si okamžitě ztotožníme s určitými typy interiérového designu, např. tyrkysová a grafitová jsou spojovány se skandinávským stylem, výrazná červená s moderním stylem, antracitová s elegantním stylem a teplá hnědá a béžová s italským stylem. Musíme zvážit, která pohovka - světlá nebo tmavá - se bude nejlépe hodit do našeho interiéru. Nezapomeňte, že vzhled můžete vždy obměnit stylovými kontrastními doplňky, jako jsou deky a polštáře, které dodají pohovce osobitý charakter. (O tom, jak sladit barvy pohovky s ostatním nábytkem a stěnami a jak sladit dokonalou pohovku s převládajícím stylem, si můžete přečíst v samostatném článku).

Analýzou funkce naší budoucí pohovky a možného rozměrového rozsahu nábytku v našem pokoji, ověřením našich pocitů z různých typů výplní a čalounění a nakonec určením našeho vysněného vzhledu - tvaru a barvy - si můžeme být jisti, že si koupíme tu nejpohodlnější a nejkrásnější pohovku, která nám bude sloužit po mnoho let.