Martindaleův test – co to je a co určuje?

Každý, kdo si někdy prohlížel čalouněný nábytek a zvažoval jeho koupi, se většinou zaměřil na jeho vzhled, texturu a strukturu. Důležitá je však také odolnost materiálu. Pro stanovení trvanlivosti byl navržen Martindaleův test. Co přesně nám to říká? 
Martindale test

Proč věnovat pozornost testu Martindale?

Rozkládací pohovky, pohovky s funkcí spaní nebo třeba třímístné pohovky? Nezáleží na tom, jaký typ nábytku si do svého domova pořídíte! Trvanlivost čalounění je parametr, který určuje, jak dlouho si budeme moci užívat plnou funkčnost našeho nového nábytku. Umožní nám také zachovat správnou estetiku, která upoutá každé oko.

Zavedení značení trvanlivosti, které umožnil test Martindale, snižuje obavy z příliš rychlého opotřebení materiálu, což přímo ovlivňuje požitek z nábytku. Nemusíte se obávat, že při každém použití dojde k trvalému poškození, které sníží jeho estetickou a funkční hodnotu.

Tato označení také umožňují nepřeplatit za kus nábytku. Nízká odolnost tkaniny proti oděru nám ukazuje, že bychom neměli investovat mnoho peněz, protože bychom museli rychle koupit něco nového.

Test ścierania Martindale

Czym jest test Martindale i jak przebiega jego proces?

Tento test se používá hlavně v Evropě, stejně jako Wyzenbeekův test ve Spojených státech. V prvním i druhém případě se zkouškou zjišťuje odolnost čalounění proti oděru. Jak přesně vypadá ?

Materiál je testován pomocí česané vlny, která je rozložena do osmiček. To má napodobit přirozený proces opotřebení a umožnit tak "nenápadné a postupné" opotřebení čalounění. Každý osmičkový pohyb se počítá, a když se na látce začnou objevovat viditelná poškození, počet pohybů se stává hodnotou, kterou čalounění získalo při testu. Jak snadno uhodnete, čím vyšší je hodnota, tím je materiál odolnější.

Na světě existuje řada různých tabulek a stupnic, které určují, za jakých podmínek je tkanina použitelná. Je užitečné vědět, že tyto hodnoty se mění v závislosti na tom, jak tvrdá je látka, kterou čalounění obklopuje. Například - pro domácí použití se má za to, že u měkké pěny je dostatečná hodnota 10 000 cyklů. U výrobků renomovaných firem mohou být samozřejmě tyto hodnoty mnohem vyšší - až několik set tisíc cyklů. Sázkou na nábytek Konsimo - včetně rohové sedačky NORIS do obývacího pokoje - se rozhodně nezklameme.

Když už víte, co je Martindaleův test a jak tento proces funguje, stojí za to se na něj podívat ještě blíže.

Martindaleův otěrový test - které hodnoty se vyplatí zvolit?

Teoreticky, jak již bylo uvedeno, může být čalounění, které dosáhlo 10 000 cyklů v testu, již schváleno pro soukromé použití. Klíčovým slovem je zde schválený, protože to neznamená, že se jedná o vynikající materiál - je velmi pravděpodobné, že se na něm poměrně rychle začnou objevovat viditelná poškození. Proto se vyplatí zaměřit se na vyšší úroveň, kterou obvykle nabízejí všechny seriózní společnosti.

Martindaleova zkouška oděru je často označována jako ISO 12947-2:2000, proto bychom měli u každého nábytku, který kontrolujeme, hledat právě hodnotu vedle tohoto označení. 

odporność tkaniny na ścieranie

Jaké hodnoty jsou obvykle dostačující?

-10 až 15 tisíc - to je hodnota, která postačí pro příležitostné použití v domácnosti.

-15  až 25 tisíc - zde již hovoříme o každodenním, standardním používání, včetně promítání filmů a setkání s přáteli a rodinou.

-25 až 30 tisíc - tyto hodnoty umožňují používat pohovku nebo rohovou sedačku také jako lůžko, aniž byste se museli obávat, že se látka příliš rychle opotřebuje.

-30 až 40 tisíc - to je hodnota, která bude pro kancelář vhodná.

-Více než 40 tisíc - jedná se o nábytek, který bude dostatečně robustní, aby zvládl veřejné prostředí.

Test ścieralności Martindale

Jak vidíte, Martindaleův test otěru nám dává praktické poznatky o tom, jaké použití může mít konkrétní kus nábytku. Také nám říká, jak dlouho můžeme očekávat, že nám nový nákup vydrží. Vyplatí se vsadit na řešení, která odpovídají vysokým hodnotám, abyste měli jistotu, že vám kus nábytku vydrží mnoho let.