Pletenina versus velur – co je odolnější?

Moderní tkaniny jsou oblíbené a důvěryhodné nejen v širším průmyslu, ale i mezi domácími uživateli. Mnoho lidí si klade otázku, jak zakomponovat kostkovanou látku nebo velur do vzhledu svého domova, aniž by zkazili celkový dekor. Kterou látku je lepší zvolit ?
Tkanina pleciona a welur

Keprová tkanina - co o ní potřebujete vědět?

Keprová tkanina je klasifikována jako skelná tkanina. Při výběru tohoto typu povrchové úpravy je třeba zohlednit různé parametry. Je definován svými mechanickými a pevnostními vlastnostmi a také svou tloušťkou.

Při výrobě pleteniny se používají základní metody používané při běžném tkaní. Vyrábí se však s mimořádnou přesností, výhradně na specializovaných výrobních strojích.

Keprová vazba je tvořena jedním nebo dvěma osnovními vlákny, která jsou protkána nejméně dvěma útkovými vlákny. Pro keprovou vazbu je charakteristické, že je mnohem pružnější než plátnová vazba. Tkanina také lépe leží, ale její vlákna mají tendenci se "rozplétat".

Pleciona tkanina krzyżówka

Univerzálnost skla jako výztuže činí tkaninu jedinečnou pro průmyslové aplikace. Skleněná vlákna ve formě tkaniny se vyznačují vynikajícími pevnostními vlastnostmi a požární odolností. U nábytku se obvykle setkáte s hustou vazbou, která je odolnější než její tenké protějšky. To poskytuje neomezené možnosti a optimální výběr materiálu.

Skelné vlákno, z něhož se keprové tkaniny vyrábějí, je rozměrově stálý materiál. Proto se tak často používá pro povrchovou úpravu pohovek nebo křesel. Vlivem nízkých nebo vysokých teplot se neprodlužuje ani nekroutí. Navíc neabsorbuje vlhkost a ve vlhkém prostředí nemění své chemické ani fyzikální vlastnosti. Většina chemických látek nemá na keprovou tkaninu žádný vliv, proto se doporučuje zejména do obývacích a dětských pokojů.

Pletená křížová tkanina vs velur

Pletená křížová tkanina je jedním z mnoha materiálů, které rádi volíme pro výzdobu našich interiérů. Je totiž odolný a snadno se čistí. Je odolný vůči všem druhům znečištění a představuje vynikající alternativu k syntetickým tkaninám, jako je velur. Velur patří do skupiny vlasových tkanin. Pro velur je charakteristický krátký vlas a pružnost. Je mnohem měkčí než pletená křížová tkanina, ale méně lesklá než jiné plyšové tkaniny, například samet.

Velurová tkanina má měkký a nadýchaný vlas, tzv. fleece. Její struktura je srovnatelná s broskví. Může se zdát, že velur má mnoho malých chloupků, ale nic nemůže být dále od pravdy. Je houževnatý a pevný a odolný proti roztržení a natažení. Proto se stejně často používá k výrobě nábytku na lenošení jako k výrobě pletených křížových tkanin. Bohužel je mnohem méně odolný vůči skvrnám a při nesprávné péči může ztratit lesk a barvu.

Materiał tapicerski plecionka

Materiał tapicerski plecionka

Pleteniny, mezi něž patří keprové a křížově tkané tkaniny, jsou nejstarší formou tkaniny a byly základem tkalcovské techniky. První se vyráběly už v pravěku - tehdy z volně spletených travin, vláken, větví, lián nebo pruhů zvířecích kůží. Dnešní pletené potahové látky jsou tkaniny, jejichž osnovní a útkové nitě se kříží v závislosti na modelu v pravém úhlu - na plocho. Tkaniny se vyznačují výraznou vazbou, pevností a odolností proti oděru.

Splot skośny

Při výběru správného copu dbejte především na:

abrazivita - čím vyšší je hodnota, tím lepší je materiál,

hmotnost - hmotnost materiálu vyjádřená v gramech na 1 m2,

- pevnost v tahu,

- odolnost vůči UV záření.

Na trhu jsou také speciální ekologické plédy, které jsou vyrobeny z přírodních surovin, jako je len, bavlna nebo viskóza. Výrobky jsou určeny pro vegany - jejich původ je čistě rostlinný. Mají také řadu prodyšných vlastností a poskytují blízkost přírodě.