Skandinávský styl – vše, co o něm potřebujete vědět – charakteristika, popis, vlastnosti a barvy

Skandinávský styl se v našich domácnostech již pevně usadil. Obývací pokoj, ložnice nebo jídelna zařízené ve skandinávském stylu jsou světlé, jednoduché a funkční.

Skandinávský styl se v našich domácnostech již pevně usadil. Obývací pokoj, ložnice nebo jídelna zařízené ve skandinávském stylu jsou světlé, jednoduché a funkční. Světlý skandinávský interiér je především prostorný. Vyznačuje se čistotou tvarů a tlumenými barvami. V interiéru převládá bílá, šedá a hnědá barva. Doplňky do bytu ve skandinávském stylu jsou obvykle v živých pastelových barvách. Pokud se rozhodnete zařídit svůj byt ve skandinávském stylu, podívejte se, co ho charakterizuje, jaké materiály a barvy převládají.

CO JE TO SKANDINÁVSKÝ STYL A JAKÉ JSOU JEHO CHARAKTERISTIKY?

Skandinávský styl vznikl v severní Evropě. Divokost a chlad tohoto podnebí inspirují milovníky interiérů již několik sezón. Hlavním rysem skandinávského stylu je silná vazba na přírodu. Interiéry ve skandinávském stylu se vyznačují minimalismem a tvarovou jednoduchostí. Světlé stěny, dřevo a funkční nábytek podtrhují jeho přirozenost. Jednoduchý a pohodlný skandinávský styl se hodí do malých bytů i domů. Jeho světlé barvy opticky zvětšují interiér a surové dřevo jej zatepluje. Geometrické vzory a pastelové barvy doplňků oživují celkový skandinávský design.

JAKÉ JSOU HLAVNÍ RYSY SKANDINÁVSKÉHO STYLU? JAKÉ JSOU JEHO VLASTNOSTI?

  • Světlá barevnost - základem skandinávského stylu jsou světlé, neutrální barvy. Hlavní barevné provedení zahrnuje bílou, béžovou a světlé odstíny šedé.
  • Přírodní materiály - dřevo patří mezi nejdůležitější materiály. Důležitou roli hraje také kámen.
  • Ergonomické tvary - pohodlí a komfort jsou základem interiérového designu ve skandinávském stylu. Praktický a funkční nábytek a doplňky vytvářejí v domácnosti harmonii.
  • Výrazné vzory - geometrický design v kombinaci s výraznými, kontrastními barvami oživuje a podtrhuje charakter skandinávského stylu.
  • Látky - ve skandinávském pokoji hrají látky velmi důležitou roli. Skandinávský styl má rád přírodní materiály, jako je bavlna, len nebo juta. Hustě tkané plédy se dobře hodí i jako doplňky.
  • Rozmanité doplňky - jejich účelem je doplnit strohý interiér ve skandinávském stylu. Charakteristickým rysem doplňků je praktičnost a podtrhují světlý skandinávský interiér.

BARVY VE SKANDINÁVSKÉM STYLU

Pro uspořádání ve skandinávském stylu jsou velmi důležité správné barvy. Bílá, béžová nebo šedá barva by měla převládat na stěnách, nábytku a případně i na podlaze. Díky světlým barvám působí interiér světleji a prostorněji. Doplnění aranžmá dřevěnými prvky zateplí chladný skandinávský interiér. Tím se zdůrazní přírodní charakter úpravy. V moderních interiérech ve skandinávském stylu hrají důležitou roli barevné doplňky. Výrazné a pastelové barvy v kombinaci s tlumenou bílou a šedou oživí skandinávský interiér. Nejoblíbenějšími skandinávskými barvami jsou tyrkysová, modrá, mátová, zelená a jemná růžová. Pokud chcete zařídit interiér ve skandinávském stylu, berte v úvahu především to, že barvy, které chcete použít, se vyskytují v přírodě.

MATERIÁLY A TKANINY VE SKANDINÁVSKÉM STYLU

Interiéry ve skandinávském stylu mají rády přírodní materiály. Je to klidný, prostorný a útulný styl. Při zařizování bytu ve skandinávském stylu zdůrazněte jeho přirozenost. Skandinávské byty mají mnoho prvků z přírodního dřeva. To nejen zdůrazňuje spojení s přírodou, ale především zatepluje místnost. Kromě dřeva hrají důležitou roli také přírodní tkaniny. Patří mezi ně bavlna, len a juta. Přehozy a koberce s hustou vazbou jsou skvělým doplňkem interiérů ve skandinávském stylu. Je to nejen hezký doplněk skandinávského stylu, ale také funkční. Díky použití přírodních materiálů a tkanin je bydlení ve skandinávském stylu harmonické a stylové.

JAK ZAŘÍDIT BYT VE SKANDINÁVSKÉM STYLU?

Skandinávský styl se vyznačuje minimalistickou přirozeností a jednoduchostí. Interiéry zařízené v moderním skandinávském stylu jsou prostorné, mají světlé barvy a funkční nábytek. Moderní skandinávský styl kombinuje přírodní barvy s výraznými doplňky. Pokud chcete svůj byt zařídit ve skandinávském stylu, nezapomeňte na důslednost. Skandinávský styl je také skvělým základem pro vytváření různých aranžmá. Umožňuje také snadno kombinovat mnoho stylů a barevných variant. Chlad severu v kombinaci s živými barvami a geometrickými vzory vytvoří teplý a útulný interiér. Při zařizování bytu ve skandinávském stylu je nejdůležitější zachovat jednoduchost, minimalismus a funkčnost. Poradíme vám, jak vybrat nábytek, doplňky a osvětlení do obývacího pokoje, jídelny a ložnice ve skandinávském stylu.

SKANDINÁVSKÝ NÁBYTEK DO OBÝVACÍHO POKOJE

Obývací pokoj je ústřední místností každé domácnosti. Obývací pokoj využíváme k odpočinku, čtení a přijímání hostů. Proto se vyplatí zajistit, aby byl útulný a prostorný. Při výběru nábytku do obývacího pokoje ve skandinávském stylu musíme brát v úvahu především jeho funkčnost a barevnost. Bílý nábytek s přírodními dřevěnými vložkami se nejlépe hodí do skandinávského interiéru. Pohovky ve skandinávském stylu musí být pohodlné a praktické. Pro oživení světlého skandinávského interiéru je dobré zvolit pohovku, rohovou sedačku nebo křeslo ve výrazné barvě. Skandinávské pohovky mají doplňky v podobě dřevěných nohou. Pro vytvoření správné atmosféry v obývacím pokoji se vyplatí dbát také na správné doplňky a osvětlení. Kombinace bílého nábytku s barevnou pohovkou a skandinávskými doplňky výrazně zdůrazní a podtrhne individuální a jedinečný charakter obývacího pokoje.

NÁBYTEK VE SKANDINÁVSKÉM STYLU DO JÍDELNY

Jídelna je jednou z nejdůležitějších místností v každé domácnosti. V jídelně společně jíme, trávíme čas se svými blízkými a pořádáme slavnostní večeře. Uspořádání těchto místností je nesmírně důležité. Skandinávský styl je pro jídelnu ideální. Interiér zařízený světlými barvami, bílým nábytkem a dřevěnými doplňky podtrhne jednoduchost a přirozenost interiéru. Skandinávské jídelně by měly dominovat světlé barvy a surové materiály. Nejdůležitějším kusem nábytku v jídelně je stůl a židle. Stůl ve skandinávském stylu je obvykle velký a vyrobený z masivního dřeva. Židle jsou naopak dekorativní a doplňují místnost. V rámci zdůraznění skandinávského stylu v jídelně je vhodné dbát na výběr správných doplňků. Ideální jsou zde lampy, nádobí, dekorativní mísy a vázy.

NÁBYTEK DO LOŽNICE VE SKANDINÁVSKÉM STYLU

Ložnice slouží k odpočinku, relaxaci a samozřejmě ke spánku. Pokud plánujete zařídit ložnici ve skandinávském stylu, ujistěte se především, že je teplá a útulná. Ideální jsou světlé pastelové barvy. Přírodní materiály, jako je dřevo a vlna, pomohou vytvořit příjemnou atmosféru. V ložnici ve skandinávském stylu by měly převládat tlumené barvy, které pomáhají relaxovat. Podlahy s přírodní strukturou dřeva zateplí interiér a dodají mu útulnost. Do středu ložnice je vhodné umístit postel s minimalistickým designem. Postele ve skandinávském stylu na dřevěných nohách jsou stylové a pohodlné. Bílý nábytek, jako je komoda, šatní skříň, noční stolek a knihovna, dokonale doplní celé uspořádání ložnice ve skandinávském stylu. Celé uspořádání oživí výrazné doplňky ve skandinávském stylu s výraznými barvami.

NEJLEPŠÍ OSVĚTLENÍ PRO SKANDINÁVSKÝ INTERIÉR

Interiéry ve skandinávském stylu jsou prostorné, světlé a funkční. Důležitým prvkem v designu každého domu je správné osvětlení. Neměla by mít pouze dekorativní funkci, ale měla by být také praktická. Skandinávský styl umožňuje kombinovat klasické a jednoduché formy s moderním designem. Skandinávská svítidla mají především měkké linie a oblé tvary v kombinaci s dřevěnými doplňky. Tento styl kombinuje prvky z kovu se dřevem a látkou. Stolní a stojací lampy mají obvykle stínidla v bílé, šedé a teplé hnědé barvě. Moderní osvětlení ve skandinávském stylu čerpá inspiraci z klasických, retro i industriálních stylů. Kombinace všech těchto prvků je to, co dělá osvětlení ve skandinávském stylu, stejně jako celé vybavení domácnosti, tak zvláštním a jedinečným.

DOPLŇKY PRO VÁŠ INTERIÉR

Interiéry ve skandinávském stylu se vyznačují minimalismem, funkčností a jednoduchostí. Barevné povlaky na polštáře, hodiny, rámečky na fotografie nebo vázy obvykle plní roli dekorace. Všechny dekorace ve skandinávském stylu jsou vyrobeny s důrazem na nejmenší detaily. Výrazné barvy doplňků oživují světlé a minimalistické skandinávské interiéry. Skvělým doplňkem celkového designu jsou také doplňky ze surového dřeva. Právě ty zdůrazňují přímou souvislost designu se skandinávským stylem. Při výběru doplňků ve skandinávském stylu je třeba zohlednit jejich jednoduchost, minimalismus a moderní design.