Sladění s barvou pohovky

Jakou barvu pohovky zvolit do obývacího pokoje?

Jakou barvu pohovky zvolit do obývacího pokoje?

Obývací pokoj bez pohovky? Říkáme rozhodně ne! Interiér, ve kterém přijímáme hosty a trávíme volný čas, by měl splňovat naše požadavky nejen na pohodlí, ale také na estetiku. A to není těžké, když je uprostřed místnosti krásná, poutavá a pohodlná pohovka. Cíl je tedy jasný - jen jak ho dosáhnout? Světle béžová, modrá nebo možná červená? Pokud jde o pohovky do obývacího pokoje, je výběr téměř nekonečný. Rozhodnutím o barvě nábytku do obývacího pokoje můžete ovlivnit celkový design interiéru. Hodně také záleží na tom, jakou funkci má pohovka plnit: pohodlné sezení sladěné s místností, nebo stylová, výrazná dekorace?

Jakou barvu pohovky zvolit: světlou nebo tmavou?

Na výběr je celá řada modelů, které zaujmou svými módními barvami. Rozdělme je do dvou základních skupin: světlé a tmavé. Podle zásad interiérového designu světlý nábytek v obývacím pokoji opticky zvětšuje prostor. Jsou ideální do malých bytů, kde chybí útulné akcenty. I špatně osvětlený obývací pokoj bude působit prostorněji a světleji, než ve skutečnosti je, pokud do jeho středu umístíte pohovku ve světle béžových nebo jemně šedých odstínech. Obzvláště posledně jmenovaný odstín je oblíbený především díky své univerzálnosti: všechny odstíny šedé se dokonale hodí do domácích interiérů a vytvářejí zajímavé kombinace s jinými barvami.
Tmavý sedací nábytek je naopak ideální do prostorných a světlých obývacích pokojů, které mají dostatek prostoru pro další nábytek. Pohovka v rubínově červené nebo lahvově zelené barvě bude vypadat velmi elegantně, zejména pokud bude doplněna světlými doplňky. Pokud však toužíte po mnohem exkluzivnějším vzhledu, doporučujeme kombinovat tmavý sedací nábytek se stejně tmavou barvou stěn: tento trend vládne v interiérech již několik sezón a je odvážnou inspirací, se kterou rádi experimentujeme v prostorných obývacích pokojích.

Barevná pohovka: záleží i na odstínu

Barevné pohovky ve výrazných odstínech jsou již několik sezón velmi oblíbené. Co je na tom přitažlivého? Odvážná interpretace barev! Doplněk v tomto stylu je skvělým nápadem, jak vnést do interiéru mnohem více svěžesti a lehkosti. Obyčejný kus nábytku do obývacího pokoje se promění v zajímavý doplněk, který lze jen těžko přejít lhostejně. To je dobrá volba zejména pro ty, jejichž obývací pokoje působí fádně a bez energie. Červená nebo žlutá pohovka vrátí místnosti její bývalou slávu. Nábytek do obývacího pokoje v intenzivních barvách vám také umožní vytvořit v domácnosti kontrast: například modrá vypadá skvěle jak proti sněhově bílé, tak proti kanárkově žluté.
Jak zařadit nábytek v intenzivních barvách do interiéru obývacího pokoje? S takovými originálními doplňky je snadné to přehnat. Pokud se rozhodneme pro pohovku v živém provedení, rezignujme na ostatní barevné dekorace - měla by se stát prvkem, který po vstupu do obývacího pokoje upoutá pozornost. To je důležité zejména u místností s menší plochou. Pokud však samotná pohovka nestačí k dosažení požadovaného svěžího efektu, je vhodné doplnit nábytek dalšími barevnými textiliemi, jako jsou polštáře, deky a přehozy, ale také ubrusy nebo závěsy. Dalším oblíbeným trendem, který z našich obývacích pokojů nemizí, jsou pastelové barvy. Milujeme je! Cukrové pohovky v pudrově růžové nebo vybledle žluté barvě vypadají skvěle v malých i prostorných místnostech. Je mnohem snazší sladit je s doplňky ze stejné barevné palety. Představte si pohovku ve světle tyrkysové barvě, ozdobenou tmavě modrými polštáři a umístěnou na stěnu ve výrazné modré barvě: taková odvážná kombinace vytváří mimořádně atraktivní trojrozměrný efekt. Hloubky lze dosáhnout také použitím pouze jedné barvy. Bílé stěny a nábytek doplněné pouze kontrastními černými doplňky jsou určeny pro milovníky minimalismu.

Jakou barvu pohovky zvolit?

Barevná pohovka je bezpochyby jedním z nejžhavějších interiérových trendů. Je těžké ji přejít lhostejně, což nás vůbec nepřekvapuje! Nábytek do obývacího pokoje už dávno není jen tím, co naznačuje jeho název. Díky nim může interiér získat novou tvář: je mnohem útulnější, energičtější a plný života. Výběr barevné pohovky závisí nejen na velikosti a provedení obývacího pokoje, ale také na charakteru jeho obyvatel. Při výběru je proto vhodné řídit se především vlastními preferencemi. Tento malý, pohodlný kus nábytku se hodí do každé místnosti, poskytne dostatek pohodlí a navíc změní charakter interiéru na nadčasovější. Nedovolte, aby pohovka byla jen kusem nábytku do obývacího pokoje. Ať je poutavý, zajímavý, zdůrazňuje charakter majitele a vystihuje jeho životní styl: pokud tyto faktory zohledníme, snadno najdeme dokonalý model snů!