Skvrna od červeného vína – jak se jí zbavit?

Skvrny od červeného vína mohou nahánět strach - zejména ty na bílém ubrusu nebo světlém, jemném čalounění. Stačí však znát několik domácích prostředků, jak si s těmito skvrnami poradit, abyste se nemuseli obávat o osud svého nábytku. Co způsobí, že skvrna od červeného vína zmizí ? 
Plama po czerwonym winie

Způsoby ošetření čerstvých skvrn od červeného vína

Skvrna od červeného vína na pohovce nemusí navždy zničit estetický vzhled čalounění - stačí vědět, jak na čerstvou špínu reagovat. Nejlepší a nejbezpečnější jsou domácí metody pro řešení tohoto typu skvrn. Je však vhodné je přizpůsobit typu látky použité na čalounění. Velur a ekokůže vyžadují nejšetrnější zacházení. Běžné potahové látky by se při čištění neměly poškodit. 

Jak usunąć plamę po czerwonym winie
Stara plama po czerwonym winie

Jak odstranit skvrny od vína, které nestačily zaschnout?

Jak odstranit skvrny od vína? Pokud je skvrna od vína důsledkem toho, že jsme si nápoj vychutnávali při lenošení na oblíbené pohovce, je dobré v první řadě sáhnout po obyčejné kuchyňské soli a posypat jí celé potřísněné místo. Sůl absorbuje tekutinu i barvivo, které obsahuje a které dodává vínu barvu. Později se daná oblast jednoduše opláchne a nakonec se v ideálním případě vypere celé čalounění.

Oblíbenou metodou řešení skvrn od červeného vína je také přelití skvrny podobným nápojem - šampaňským nebo bílým vínem. Kapaliny tohoto typu skvrnu rozpustí, což usnadní její pozdější umytí. V případě necitlivých tkanin může pomoci také 2% peroxid vodíku, stačí jím skvrnu od vína potřísnit - tuto metodu lze použít pouze na bílé tkaniny! U barevného čalounění je třeba peroxidovou vodu zředit čistou vodou. Podobně účinné je i čištění octem. 

Zajímavým řešením je umytí skvrny od červeného vína perlivou vodou. Tento nápoj proniká do tkaniny a účinně rozpouští skvrnu. Jednoduše do něj skvrnu namočte a jemně ji rozetřete. Stejně tak se obyčejné mléko často ukáže jako "kouzelná" tekutina na obtížné skvrny. Rozpouští nejen víno, ale i inkoust. Chcete-li odstranit skvrnu od vína mlékem, namočte hadřík do mléka a jemně jím skvrnu přetřete, nejlépe zvenčí směrem do středu, aby se skvrna nezvětšovala a nezabírala větší plochu.

Jak usunąć plamy po winie

Jak odstranit skvrnu od červeného vína, když domácí metody selžou?

K pohlcení skvrny od červeného vína můžeme použít sůl, mouku nebo mastek, zatímco k odstranění skvrny lze použít citronovou vodu, bílé víno, zředěný peroxid vodíku nebo dokonce mléko či perlivou vodu. Ale co když žádná z těchto domácích metod nefunguje a vy stále přemýšlíte, jak odstranit skvrnu od červeného vína? V tomto případě musíme sáhnout po přípravcích, které si koupíme v obchodě. Může se jednat například o odstraňovač skvrn na tkaninách nebo čistič koberců. Ať už máte doma kterýkoli z nich, musíte si nejprve na příbalovém letáku ověřit, na jaké materiály jej lze použít. Pokud takové informace nenajdete, proveďte test na neviditelném místě čalounění, například na zadní straně nebo pod kusem nábytku.

Stará skvrna od červeného vína - jak na ni?

Jak odstranit skvrny od vína, které zaschly nebo jsou na čalounění již delší dobu? Pokud je tkanina bílá, roztoky produktů, jako je líh nebo 10% peroxid vodíku, pomohou rozpustit zaschlou špínu. Na barevné tkaniny je bezpečnější použít mýdlovou vodu s přídavkem čpavku. Čpavek se používá i při čištění jemného veluru, takže by neměl poškodit ani takto citlivé čalounění. Někteří lidé také doporučují pro sušené vinné skvrny.... pěna na holení. Jednoduše jej nastříkejte na skvrny a nechte kosmetický přípravek na tkanině působit asi 10 minut. Po uplynutí této doby je třeba čalounění vyprat jako obvykle. Krém můžete také nechat na látce, dokud zcela nezaschne, a poté jej jemně seškrábnout. Další metodou je použití roztoku jedlé sody - připravíme si domácí přípravek z jednoho litru vody a 4 lžic jedlé sody.

Rozkládací pohovky, křesla uszak, třímístné pohovky, rohové pohovky s funkcí spaní a další čalouněný nábytek se mohou potřísnit vínem. Doufáme, že jste v našem článku našli odpověď na to, jak s nimi bojovat!