Typy čalounické pěny – zjistěte o nich vše!

Ačkoli na to často nemyslíme, má na svědomí naše pohodlí při sezení v oblíbeném křesle. Dobře sladěné typy čalounické pěny zajišťují optimální pružnost a měkkost, takže křeslo nebo pohovka jsou mimořádně pohodlné. Čemu bychom tedy měli věnovat pozornost? 
Rodzaje pianki tapicerskiej

Jaký význam má tvrdost čalounické pěny?

Parametrem, který nejvíce ovlivňuje nabízený komfort a použití konkrétní čalounické pěny, je její tvrdost. Je to dáno především hustotou pěny - čím vyšší je hustota, tím méně je náchylná k deformaci, což umožňuje delší používání.

pianka tapicerska na siedzisko

Pevnost čalounické pěny se určuje označením sestávajícím z písmene T (běžná pěna), R (polyetherová pěna), RF (nehořlavá pěna) nebo HR (vysoce odolná pěna) a čísla udávajícího její hmotnost na metr krychlový. Nejběžnější pěny se pohybují od T14 (lehká a měkká pěna získaná metodou volného pěnění) až po T30SG (těžká pěna s certifikací nehořlavosti), i když lze nalézt i varianty T35. Nejlehčí pěna se používá především na matrace, opěradla židlí nebo zahradní polštáře. Pěny s nízkým rozsahem hustoty, nízkou tvrdostí a nízkou pružností - T18 a T21 se používají především pro zvukovou izolaci, loketní opěrky, doplňky čalounění nebo čalounění dveří.

Vysokohustotní pěna T25 je jednou z nejčastěji používaných pěn při výrobě nábytku, a to především díky svému všestrannému využití za stále přijatelné ceny. Stále častěji se používají také akustické pěny, což jsou vysoce kvalitní polyuretanové panely, které mají na jedné straně speciální povrchovou úpravu, která pomáhá zachycovat zvuk.

Jaká pěna na čalounění sedadla?

Jakmile znáte základní typy houbiček na čalounění, můžete pokračovat a vědomě vybrat správný typ v závislosti na zamýšleném použití. Například - jaká pěna na čalounění sedadla bude nejlepší? Nepochybně se jedná o součást, která je intenzivně využívána a vystavena značnému tlaku. Proto se jako vhodná osvědčí pouze pěna T25 nebo T30 - její vysoká odolnost proti deformaci, pohodlí, pevnost a pružnost vám umožní pohodlné sezení na pohovce, sofa nebo křesle, ve kterém byla použita. Použití ještě hustší pěny T35 nepochybně zvýší pohodlí a odolnost nábytku, ale výrazně ovlivní jeho cenu, a proto ji najdete jen v nejdražších modelech.

Pěna na sedadlo - co ještě zvážit?

Při navrhování nebo výměně sedáku v nábytku je třeba mít na paměti nejen tvrdost čalounické houby, ale i další parametry, jako je tuhost a tloušťka. První z nich lze nalézt také ve formě číselného označení, které se uvádí jako další dvoumístné číslo bezprostředně po uvedení tvrdosti (hustoty). Stupnice pěn na současném trhu je od 18 do 60, přičemž pod 30 se jedná o měkké pěny a nad 30 o tvrdé pěny. Pokud tento parametr není přítomen, lze předpokládat standardní rozsah (např. pro T25 by to bylo 44 a pro T14 by to bylo 18). 

Pianka na siedzisko
pianki akustyczne

Tloušťka pěny sedadla by měla být přizpůsobena typu nábytku. V případě židle by se měla pohybovat mezi 3 a 6 centimetry, u křesla mezi 3 a 7. Samozřejmě je třeba brát v úvahu i samotný design nábytku a další konstrukční prvky. Jedno je jisté - optimálním přizpůsobením pěny nábytku a jeho použití si můžete zajistit, že budete pokaždé spokojeni s jeho pohodlím.