Typy nádobí
Nádobí se skládá z různých prvků, které dohromady dodávají stolu eleganci. Co by se tedy mělo objevit na stole?
Nádobí - složení
Kompletní nádobí se skládá z:
-Příbory - při výběru sady nezapomeňte, že typ a množství potřebných příborů závisí na podávaném jídle. Mohou se však objevit na stole jak před podáváním jednotlivých pokrmů, tak během něj. Je důležité dodržet určité pořadí, ve kterém jsou seřazeny.
-Talíře - do této skupiny patří veškeré nádobí používané k servírování a stolování.
-Sklenicky - typ stolního skla určeného k podávání alkoholických nápojů. V závislosti na konkrétním nápoji se liší velikostí mísy, tvarem a velikostí nohy.
-Sklenice - jsou sklenice určené k podávání nealkoholických nápojů a některých lihovin (např. whisky). Delší modely jsou naopak vhodné pro přípravu dlouhých nápojů.
Názvy nádobí
Níže je uveden seznam nejužitečnějších doplňků pro prostírání:
Mělký jídelní talíř - nejuniverzálnější talíř o průměru 24-27 cm.
Dezertní talíř - označovaný také jako snídaňový talíř, má obvykle průměr 17-21 cm.
Hluboký talíř - talíř na polévky, saláty, těstoviny atd. o průměru 21-24 cm.
Salátový talíř - malá hluboká mísa o průměru přibližně 18 cm.
Talíř - mělká oválná mísa, na které se podává jídlo, především maso, ryby atd..
Ravier - je o něco hlubší talíř na podávání občerstvení a předkrmů.
Váza - hluboká mísa, která se používá k podávání polévek. Po stranách má držadla a nahoře víko.
Omáčník - používá se k podávání omáček.
Šálek - je výrobek určený na kávu, čaj a další horké nápoje. Má jemné ucho.
Podšálek - malý talířek, který se používá jako podšálek pod šálek.
Hrnek - používá se na čaj a jiné horké nápoje. Má rukojeť, což je praktické a funkční.
Etaser - talíř ve tvaru pyramidy na servírování ovoce a koláčů.
Čajová konvice - podobně jako konvice nádoba, ve které se podává horká voda, čaj apod. Je vybaven velkou rukojetí a víkem.
Pampeliška - což je malá konvička na mléko do kávy.
Cukřenka - nádoba na podávání cukru na stůl.
Bujon - hrnek o něco větší velikosti, který se používá k nabírání polévky z hrnce.
Nádobí
Nádobí se prodává v mnoha zajímavých variantách, které se liší nejen obsahem, ale i designem a počtem jednotlivých kusů. Nádobí se obvykle skládá z několika talířů (ploché talíře, hluboké talíře, snídaňové talíře). Větší sady obsahují také různé druhy stolního skla, salátové mísy, misky atd.
Nejmenší dostupné sady obvykle obsahují sadu nádobí pro 6 osob a mohou obsahovat až 18 položek. To znamená, že největší sady (pro 12 osob) se skládají z více než 100 různých položek! Není však pochyb o tom, že taková sada nádobí se vám doma bude hodit. Jejich pořízení se doporučuje zejména lidem, kteří rádi zvou přátele a rodinu na oběd nebo večeři. Přátelé a rodina jistě ocení takové jedinečné prostředí pro jídlo.