Jaké by mělo být nádobí? Typy nádobí

Umět prostřít stůl k jídlu je umění. Některé příležitosti si zaslouží zvláštní prostředí a prostírání stolu dodává eleganci. Jak to děláte? Přečtěte si článek a zjistěte, jak se prostírá stůl. Navrhujeme také, jaké nádobí - typy a názvy - se na stůl hodí! 
rodzaje zastawy stołowej

Typy nádobí

Nádobí se skládá z různých prvků, které dohromady dodávají stolu eleganci. Co by se tedy mělo objevit na stole?

Nádobí - složení

Kompletní nádobí se skládá z:

-Příbory - při výběru sady nezapomeňte, že typ a množství potřebných příborů závisí na podávaném jídle. Mohou se však objevit na stole jak před podáváním jednotlivých pokrmů, tak během něj. Je důležité dodržet určité pořadí, ve kterém jsou seřazeny.

-Talíře - do této skupiny patří veškeré nádobí používané k servírování a stolování.

-Sklenicky - typ stolního skla určeného k podávání alkoholických nápojů. V závislosti na konkrétním nápoji se liší velikostí mísy, tvarem a velikostí nohy.

-Sklenice - jsou sklenice určené k podávání nealkoholických nápojů a některých lihovin (např. whisky). Delší modely jsou naopak vhodné pro přípravu dlouhých nápojů.

zastawa stołowa nazwy

Názvy nádobí

Níže je uveden seznam nejužitečnějších doplňků pro prostírání:

Mělký jídelní talíř - nejuniverzálnější talíř o průměru 24-27 cm.

Dezertní talíř - označovaný také jako snídaňový talíř, má obvykle průměr 17-21 cm.

Hluboký talíř - talíř na polévky, saláty, těstoviny atd. o průměru 21-24 cm.

Salátový talíř - malá hluboká mísa o průměru přibližně 18 cm.

Talíř - mělká oválná mísa, na které se podává jídlo, především maso, ryby atd..

Ravier - je o něco hlubší talíř na podávání občerstvení a předkrmů.

Váza - hluboká mísa, která se používá k podávání polévek. Po stranách má držadla a nahoře víko.

Omáčník - používá se k podávání omáček.

Šálek - je výrobek určený na kávu, čaj a další horké nápoje. Má jemné ucho.

Podšálek - malý talířek, který se používá jako podšálek pod šálek.

Hrnek - používá se na čaj a jiné horké nápoje. Má rukojeť, což je praktické a funkční.

Etaser - talíř ve tvaru pyramidy na servírování ovoce a koláčů.

Čajová konvice - podobně jako konvice nádoba, ve které se podává horká voda, čaj apod. Je vybaven velkou rukojetí a víkem.

Pampeliška - což je malá konvička na mléko do kávy.

Cukřenka - nádoba na podávání cukru na stůl.

Bujon - hrnek o něco větší velikosti, který se používá k nabírání polévky z hrnce. 

SKLADEM
-18%
SCANIA, https://konsimo.cz/kolekce/scania/ Jídelní souprava polský porcelán 24 dílů bílý / platinový vzor pro 6 osob Platina - obrázek

BOGUCICE

SCANIA

Jídelní souprava polský porcelán 24 dílů bílý...

4189,07
5090
-18%
AGAWA GOLD, https://konsimo.cz/kolekce/agawa-gold/ Jídelní souprava polský porcelán pro 6 osob, 25 dílů bílý /zlatý vzor Zlato - obrázek

BOGUCICE

AGAWA GOLD

Jídelní souprava polský porcelán pro 6 osob, 25...

4518,27
5490

Nádobí

Nádobí se prodává v mnoha zajímavých variantách, které se liší nejen obsahem, ale i designem a počtem jednotlivých kusů. Nádobí se obvykle skládá z několika talířů (ploché talíře, hluboké talíře, snídaňové talíře). Větší sady obsahují také různé druhy stolního skla, salátové mísy, misky atd.

Nejmenší dostupné sady obvykle obsahují sadu nádobí pro 6 osob a mohou obsahovat až 18 položek. To znamená, že největší sady (pro 12 osob) se skládají z více než 100 různých položek! Není však pochyb o tom, že taková sada nádobí se vám doma bude hodit. Jejich pořízení se doporučuje zejména lidem, kteří rádi zvou přátele a rodinu na oběd nebo večeři. Přátelé a rodina jistě ocení takové jedinečné prostředí pro jídlo.

zastawa stołowa elementy